x
By using this website, you consent to our use of cookies. For more information, please visit our Cookie Policy page.

Photogrammetry Hikayesi Nedir?

      Photogrammetry ya da Türkçe karşılığı ile Fotogrametri, son dönemde oldukça yoğun bir şekilde tercih edilen teknolojilerden bir tanesidir. Temelinde fotoğrafik görüntüleri ve elektromanyetik radyant görüntüleri kaydetme, ölme ve değerlendirme vardır. Bu teknolojinin fiziksel nesneler ve çevre hakkında kusursuz bilgiler sunacağından söz etmek gerekir. Böylesi önemli bir işleve sahip fotogrametri nasıl ortaya çıktı dersiniz?
      Fotogrametirnin ortaya çıkışı ile alakalı aslında fotoğrafın ortaya çıkışına bir bakmak gerekir. 19. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan fotoğraf aynı zamanda fotogrametri alanındaki çalışmaların da gerçekleştirilmesine zemin hazırladı. Özellikle de topografik haritalar ortaya koymak adına gerçekleşen çalışmalar bu alanda öncü işlere imza atılmasını sağladı.
      Fransız sörveyör Dominique F. Arago’nun gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde 1840 yılında bu alanda ilk çalışmalara imza atıldı. Bu alanın kavramsallaştırması ise 1867 tarihine rastlar. Prusyalı bir mimar olan Albrecht Meydenbauer 1867 yılında yazdığı Die Photometrographie adlı makalede bu alanla ilgili çalışmaları daha bilimsel bir noktaya taşımıştır.


Fotogrametri Kullanım Alanları

      Fotogrametri, fotoğraf konusunda oldukça özel bir alan olurken kullanım sahasına göz atarak alanı daha derinlemesine incelemek gerekir. Tabii öncesinde fotogrametri türklerine bir göz atmak daha değerli olacaktır.
      Fotogrametri çok yönlü bir alan olduğundan sınıflandırma yapılırken temel alınan şey aslında fotogrametri ile alakalı bazı temel kıstaslardır. Uygulama alanına göre, resimlerin çekim yerine göre, değerlendirme yöntemine göre ve değerlendirilecek objenin büyüklüğüne göre farklı sonuçlar elde etmek mümkündür. Bu nedenle de fotogrametri konusunda yapılacak sınıflandırmayı aşağıda bahsi geçen bilgiler ışığında değerlendirmek gerekir.


Fotogrametrinin Mimaride Kullanımı

      Fotogrametrinin kullanım alanlarına bakıldığında ilk ve en önemli seçeneklerden bir tanesinin mimari alanda ortaya çıktığından söz etmek gerekir. Yapıların inşa edileceği ve çalışmanın gerçekleştirileceği saha ile alakalı çok yönlü değerlendirmeler yapılır. Bu sayede de görselleştirme elde edilerek kusursuz bir proje ortaya çıkmasına kapı aralanmaktadır.
      Mimaride tasarımın somutlaşması maksadı ile tercih edilen seçeneklerden bir tanesi olan fotogrametri başarılı sonuçlara kapı aralar. Eğer siz de bu konuda başarılı çözümlerden yararlanmak istiyorsanız mutlaka fotogrametrinin avantajlarına bir göz atmalısınız.


Fotogrametrinin Sanatta Kullanımı

      Sanatçıların var olan bir şeyi bambaşka bir şeye dönüştürmesi oldukça değerlidir. Bu anlamda fotogrametrinin kullanılması mevcut bir yapının farklı bir sonuca dönüştürülmesi noktasında özeldir. Eğer siz de fotogrametri ile birbirinden değerli sonuçlara kapı aralamak istiyorsanız mutlaka sanatta bu değerli teknolojinin kullanımına bir bakmalısınız.
      Sanatın farklılıklar yaratan yanına vurgu yapmanıza olanak sağlayacak olan fotogrametri sayesinde sıra dışı çözümler sizi bekliyor. Fotogrametri ile sadece kaliteli bir sanat eseri ortaya çıkarmayacak sanatçılar daha önce kullanılmamış bir tekniği de değerlendirme şansı elde edebilecekler.


Fotogrametrinin Arkeolojide Kullanımı

      Fotogrametrinin arkeolojide kullanılması arkeolojik çalışmaların değerini daha da arttırmak açısından özeldir. Bilhassa saklı kalmış alanların ortaya çıkarılması amacıyla tercih edilen bu teknoloji sayesinde bir okyanusun dibinde ya da daha farklı bir alanda saklı kalmış arkeolojik zenginliklere göz atmak mümkün olur.
      Dünyamızın sırlarını çözerken yeni keşiflere kapı aralamak maksadı ile siz de fotogrametri ayrıcalıkları ile çalışmalara yön verebilirsiniz.


Fotogrametrinin Oyun Geliştirmede Kullanımı

      Oyun geliştirmek isteyen pek çok kimse için en önemli konulardan bir tanesi de alan yaratmaktır. Oyunun seçeceği alanı yaratmak çok değerli olurken bu konu çok uzun zaman alır. Bu nedenle de alan oluşturmak bir oyun geliştirici için en çok zaman alan detaylardan bir tanesi olur.
      Siz de bir oyun geliştirici olarak daha kusursuz çalışmalara zemin hazırlamak istiyorsanız yapmanız gereken tek şeyin fotogrametri avantajlarından yararlanmak olacağını unutmamalısınız. Daha kaliteli çözümler için bu seçenekten yararlanmak sizin için çok daha ayrıcalıklı olacak!


Fotogrametrinin Kuratörlükte Kullanımı

      Kuratör, resim sergilerinde ve müzelerde görev alan oldukça değerli kimselerdir. Bu kimselerin müzelerde oluşturdukları görsel çalışmaların daha kaliteli bir formata bürünmesi adına en değerli şeyin fotogrametri kullanımı olacağını unutmamalısınız. Fotogrametri görsel konularda kusursuz çözümlere kapı aralamak adına tercih edilebilecek oldukça değerli bir teknolojidir. Bu teknolojiden faydalanmak da başarılı sergiler ortaya çıkarma noktasında çok özeldir.


Fotogrametri için Gerekli Ekipmanlar

      Fotogrametri konusunda başarılı seçenekler ortaya koymak adına ihtiyaç duyduğunuz bütün ekipmanlara sahip olmalısınız. Çünkü başarılı bir çalışmayı ortaya çıkarmak için doğru ve yerinde ekipman tercihlerinden faydalanmanız gerekir. Aksi takdirde başarılı bir fotogrametri sürecinden yararlanmanız mümkün olmayacaktır. Şimdi gelin bir fotogrametri teknolojisi kullanımı ile alakalı hangi ekipmanlara ihtiyaç duyduğunuza daha yakından bir bakalım!

DSLR Kamera

      Kaliteli çekimler yapmak ve görüntüde kusursuzluğu yakalamak adına yapmanız gereken en önemli şey nedir? Şüphesiz kaliteli bir kameraya sahip olmaktır. Bu nedenle de Fotogrametri için başarılı olmak adına doğru seçilmiş bir DSLR kamera tercihinde bulunmanızı öneriyoruz. Nasıl bir kamera satın alacağınızı bütçenize göre belirlemelisiniz.


Tripod

      Çekim yaparken sarsıntıyı engellemek ve daha kaliteli çözümler ortaya çıkarmak ister misiniz? O halde yapmanız gereken ne biliyor musunuz? Kaliteli ve dayanıklı bir tripod satın almak! Evet, Fotogrametri konusunda başarıyı yakalamak adına mutlaka bir Tripod seçmenizi öneriyoruz.


Monopod

      Kamera ile çekim yaparken işinizi kolaylaştıracak alternatiflerden bir tanesi de Monopod olur. Özellikle tek el ile çekim yaparken kullanılan monopod hareketli çekimlerin vazgeçilmezlerindendir. Bu nedenle de seçim yaparken kesinlikle kalite odaklı çözümlere kapı aralamanızı öneriyoruz.


Ball Head

      Kameranızla uyumlu bir ball head sayesinde çekim yapmak oldukça kaliteli olacak! Çekim yaparken görüntüde herhangi bir sorun olmaması adına tercih edeceğiniz ball head 360 derece dönme özelliği sayesinde oldukça verimli çekimlere imkân sağlayacak!


Drone

      Drone ile çekim yaparak daha kaliteli sonuçlar elde edeceğinizi bilmelisiiz. Konu fotogrametri ise bu kusursuzluğun çok daha ciddi boyutlarda olacağından mutlaka söz etmek gerekir. Bu nedenke de yapacağınız hazırlıklarda ekipman kalitenizi daha iyi bir noktaya taşımak adına mutlaka bir drone tedarik etmelisiniz.


Fotogrametri için Gerekli Diğer Önemli Ekipmanlar

• Kalkış Pisti • Kamera Lensi • Yedek Batarya • Drone Kumandası • Power Bank • USB Adaptörü • Katlanabilir Cetvel • Hafıza Kartı • Akıllı Telefon • Işık Reflektörü • Polarizasyon Filtresi • Bant

      Tüm bu ekipmanları yanınıza alarak bir fotogrametri çekimine çıktığınızda sonucun kusursuz olacağından emin olabilirsiniz. Eksik her bir ekipman sizin adınıza bir sorun teşkil edeceğini unutmamalısınız.


Photogrammetry Yöntemini Nasıl Kullanırız?

      Fotogrametri kullanımı ile alakalı en önemli unsurlardan bir tanesi doğru ekipmanı doğru bir şekilde kullanmaktır. Tam da bu noktada ekipman tercihlerinde ön plana çıkan unsurlara odaklanmak gerekir. Aşağıda hem ekipman seçimi hem de bu seçimi avantajlı kılacak detaylar üzerinde duruyor olacağız. Siz de avantajları bir araya getirmek istiyorsanız mutlaka aşağıdaki detaylara bir göz atmalısınız.

İyi Aydınlatma Çözümleri

      En iyi aydınlatma seçeneklerinden faydalanmanız sizin için en iyi çekim ve sonuçlar anlamına gelecektir. Neden mi? Çünkü fotoğraf ile ilgilenen hemen herkesin bildiği üzere fotoğraf çekiminde doğru ışık fotoğrafın kalitesini 3-4 kat arttırır. Bu nedenle de ışığı doğru ayarlamak gerekir. Açık havada çekim yapılacaksa ışığın olumsuz etkilenmesine neden olacak bütün detaylar ortadan kaldırılmalıdır. Bir stüdyo tercih edilecekse de mutlaka ışıklandırma için doğru ekipmanlar seçilmelidir.


En İyi Kamera Parametreleri

      Başarılı bir kamera seçimi sizi kusursuz bir çekim yapmaya iter. Ancak kameranın ne kadar iyi olduğunu belirleyecek unsurlardan bir tanesi de ISO değeri, mercek, pozlama ve lensler gibi birbirinden değerli seçeneklerdir. Her biri kameranın değerini arttıracak ve fotogrametri alanında daha başarılı çözümler elde etmenizi sağlayacak alternatiflerdir. Eğer siz de kalite ve yüksek performans elde etmek istiyorsanız kesinlikle kamera parametreleri noktasında titiz seçimler yapmalısınız.


Taranabilirlik

      Fotogrametri alanın doğru taranması ve kaliteli bir şekilde görselleştirilmesi amacaıyla tercih edilen seçeneklerden bir tanesidir. Bu yönüyle pek çok fotoğraf sanatçısının tercihlerinden bir tanesi olan fotogrametri için kullanılan cihaz ve yazılımların bir kısmı tarama konusunda başarılı bir performans göstermez. Özellikle yüzeylerin çok düz ve sade olması tarama performansını etkiler. Bir fotoğraf sanatçısı olarak ayakkabı cilası, püskürtülebilir tebeşir, ressam bandı ya da taş efektli sprey boyası kullanarak tarama konusundaki kaliteyi daha da iyi noktalara taşımanız mümkün.


İyi Fotoğrafları Nasıl Çekeriz?

      Başarılı bir fotoğraf yakalamak istiyorsanız öncelikle pozlama, ışık ve diğer teknik detayları sağlamanız gerekir. Ancak bu detayların yanı sıra dikkat etmeniz gereken oldukça özel bir konu vardır. O da olabildiğince fazla sayıda fotoğraf çekmektir. Fotoğraf sayısının fazla olması size neler kazandırır? Hiç merak ettiniz mi? O halde gelin cevaplayalım!
      Fotoğraf çekiminde olabildiğince fazla sayıda poz yakalamak insanlar fotogrametri için oldukça değerlidir. Diğer fotoğraf çekimi alanlarında da değerli olan fazla sayıda fotoğraf çekimi sayesinde en kusursuz pozu yakalayabilirsiniz. Mevcut ışık, fotoğraf makinesi ayarı ve birbirinden değerli seçenekler ile ilgili en kusursuz anı yakalamışken sadece bir fotoğraf çekmeniz sizin açınızdan risktir. Çünkü aynı ortamı yakalamak çok zor olabilir.
      Fotoğraflar arasında %80 örtüşme olması ile daha kusursuz çözümler ortaya çıkarken bunu yakalamak adına birden fazla poz çekmek daha doğru olur. Bunun yanı sıra resimlerin rar çıktısını almak da kusursuzluğu yakalamada değerlidir. Son olarak fotoğrafları bir program yardımı ile düzeltmenin başarılı çözümlerle almada değeri büyüktür. Bunu yaparken genellikle Color Checker kullanmak ideal bir sonuç almanın anahtarıdır.


İyi Bir Model Nasıl Oluşturulur?

      Fotogrametride başarılı model oluşturmak kaliteye kapı aralamak açısından en değerli konulardan bir tanesidir. Bu kapsamda da uygulamaları adım adım ve kaliteli bir şekilde gerçekleştirmek şarttır. İyi bir model oluşturmak istiyorsanız öncelikle doğru bir program seçmelisiniz. Burada önerimiz Reality Capture olacaktır. Burada oluşturulan nesne yüksek poligonlu niteliğe sahiptir. Ardından bu nesne Zbrush’a aktarılır. Nesnenin topolojisi düzenlenerek UV açma işlemi gerçekleştirilir.
      Substance Designer ile bake işlemi gerçekleştirilirken ardında 3DS Max, Zbrush ve diğer bazı programlarla LOD sistemi çıkarılmaktadır. Bu işlem sonrasında Substance Painter programına aktarılan nesnenin texture düzenlemeleri yapılarak Substance Designer programında LOD sistemi için highpoly ile LODlar bake işlemi gerçekleştirilir. Normal mapler farklı olduğundan Highpoly üzerindeki detaylar LOD modelleri için normal maple kapatacaktır.
      Mapler; Diffuse, Ambient Occlusion, Glossiness, Specular, Normal, Height şeklinde sıralanmaktadır. Burada modele aktarma işlemi yapılır ardından model hazırdır.


LOD Sistemi

      Level of Detail olarak da bilinen LOD sistemi 3D tasarımlarda detayların seviyesine işaret eden bir kavramdır. Farklı seçenekleri bulunan LOD sistemi içerisinde her bir alternatifin modeli farklı şekillerde göstermesi söz konusu olur. Bu nedenle de modelin daha kaliteli bir şekilde ortaya çıkması muhtemeldir. Detay seviyelerini geometri ile görünüm ile kamera arasındaki mesafeye göre değiştirmektir. Görüntü ile kamera ve geometri arasındaki mesafe ne kadar fazla olursa ayrıntı o kadar az olur, bu yüzden poligon sayısı cok düşük olabilir uzaklaştıkça. Benzer şekilde görünüm ile kamera ile geometri arasındaki mesafe ne kadar az olursa ayrıntı o kadar fazla olur, bu durumda poligon sayısı yüksek olacaktır. Level of Detail mantığı oyunlarınızda optimizasyon için çok önemlidir.


Sonuç

      Fotogrametri yönteminden bahsetmek bu kadar eğlenceli olacağını hayal bile edemezdim. Size bu makale ilham vereceğini umuyorum. Çok fazla program bilmeniz gerekebilir ama sonuç çok iyi olacaktır. Çok gerçekçi bir model için size tavsiyemdir.


Highpoly 3d Model

Wireframe
marioPhoto 2
Render
marioPhoto 1

Lod 0 3d Model

Wireframe
marioPhoto 2
Render
marioPhoto 1

Lod 1 3d Model

Wireframe
marioPhoto 2
Render
marioPhoto 1

Lod 2 3d Model

Wireframe
marioPhoto 2
Render
marioPhoto 1

Lod 3 3d Model

Wireframe
marioPhoto 2
Render
marioPhoto 1

Lod 4 3d Model

Wireframe
marioPhoto 2
Render
marioPhoto 1
Blog writer
3794
2023-04-13